Iedereen kent het, de jaarlijkse of tegenwoordig tweejaarlijkse verplichting in Europa voor het keuren van auto’s onder de regelgeving van de Wegenverkeerswet. Hier zijn speciale regels aan verbonden die ervoor zorgen dat het wagenpark in Nederland aan de juiste regels omtrent veiligheid op de weg en milieu eisen voldoet.
Maar wat is er nu wel en niet waar met betrekking tot de APK, wat zijn de feiten en de fabels? In dit artikel informeren wij u er graag over.
Wie mag uw auto keuren?
Als autobedrijf moet er een certificering van het RDW aanwezig zijn om uw auto voor de wetgeving te keuren en af te melden bij het RDW. Dit is voor u zichtbaar door het schild op de muur van een autobedrijf. Een gecertificeerde garage beschikt over minimaal een APK keurmeester door de RDW erkend, zowel de garage als de keurmeester wordt regelmatig geschouwd of neemt een examen ter her certificering van zijn/haar keuringsbewijs.
Soms wordt er wel eens gesproken over een ”voorkeuring”. APK is echter een momentopname, op het ene moment kan het goedkeur voor APK zijn en een moment later is het afkeur. (Neem bijvoorbeeld een lampje) Dat betekend niets meer dan dat de auto op het moment van goed- of afkeuring op dat moment goed- of afkeur is.
APK keurmeesters krijgen met regelmaat een steekproef waarbij een controleur van het RDW bij ons langskomt om te controleren of de auto om de juiste redenen goedgekeurd of afgekeurd is. Is er een fout gemaakt dan krijgt de keurmeester ”strafpunten”, bij teveel strafpunten wordt het certificaat keurmeester ingetrokken en krijgt de keurmeester deze pas weer terug na een nieuw examen. Ook het bedrijf kan zijn RDW licentie verliezen door foutieve administratieve handelingen of onveilige werksituaties door verkeerde apparatuur en gereedschappen.
Wanneer en hoe vaak moet de auto gekeurd worden?
In principe mag iedere auto op ieder moment een nieuwe APK krijgen, echter veranderd de uiterlijke nieuwe keuringsdatum dan. In de regel is het zo dat u drie maanden voordat de keuring afloopt (datum te vinden op het APK rapport) de auto mag aanbieden voor de keuring, de uiterste APK datum blijft dan staan en schuift op naar het volgende jaar of twee jaar verder, uw auto is dan dus een jaar en drie maanden gekeurd of twee jaar en drie maanden afhankelijk van de APK frequentie van uw auto.
Nieuwe benzine en elektrische auto’s vanaf datum deel 1 vanaf 1-1-2005 moeten hun eerste keuring na 4 jaar ondergaan. Daarna twee keer om de twee jaar en vervolgens ieder jaar. Diesel of LPG auto’s moeten na drie jaar voor het eerst gekeurd worden en daarna ieder jaar. Alle auto’s met een datum deel 1 voor 1-1-2005 moeten hun eerste keuring na 3 jaar ondergaan en daarna ieder jaar.
Bovenstaande is alleen geldig voor personen- en bedrijfsauto’s met een maximaal gewicht van 3.500 kg, boven dit gewicht gelden de vrachtwagen regels. De meeste autogarages hebben echter alleen een RDW licentie voor het keuren van lichte voertuigen (tot 3.500 kg)
U ontvangt van het RDW vanaf zes weken voor de APK datum van uw auto verloopt een brief met de oproep om de auto te laten keuren. Staat u bij ons in het klantenbestand dan ontvangt u van ons al de eerste herinnering vanaf 12 weken, daarna 4 weken en een week voor uw APK datum afloopt. Staat u nog niet in onze klanten bestand? Stuur ons dan een e-mail via deze link en wij nemen u mee met de APK aanschrijvingen.
APK regelgeving en onderhoud
Auto afgekeurd, wat nu?
Indien uw auto zonder nodige reparaties goedgekeurd wordt is er natuurlijk niets aan de hand, uw auto kan ook afgekeurd worden voor de APK. Indien uw auto bij ons op de brug staat voor de APK en wij komen zaken tegen die niet goed zijn voor de APK informeren wij u altijd vooraf met een prijsopgave en repareren wij de auto pas na akkoord van u. Na herstel van deze punten volgt alsnog een APK goedkeur en melden wij de auto af bij het RDW zodat hun op de hoogte zijn van de goedkeuring, inclusief eventuele reparatie of adviespunten. Wij laten u op verzoek graag de punten zien die niet goed zijn aan uw auto of bewaren de onderdelen voor u om in te zien.
Indien uw auto door het APK station afgekeurd is en u bent het niet eens met de punten waarop deze is afgekeurd heeft u altijd de mogelijkheid om een herkeuring door een RDW controleur plaats te laten vinden. De auto blijft dan staan waar hij staat (de betreffende garage) en de controleur keurt uw auto opnieuw voor de APK, hier zitten wel extra kosten aan vast. Na afloop weet u of de auto dus terecht is afgekeurd of dat de auto wellicht onterecht is afgekeurd en dus goedgekeurd wordt. In de praktijk wordt dit niet veel toegepast, omdat na samen de regelgeving in het APK wetboek opgezocht te hebben het vaak wel duidelijk genoeg is, de mogelijkheid is er echter om deze ”second opinion” door de RDW uit te laten voeren.
Ook als uw auto afgekeurd wordt en u wilt de auto toch niet bij de garage te laten keuren of herstellen waar hij op dat moment staat, maar liever bij een andere garage moet de auto afgemeld worden bij de RDW alleen dan als ”afkeur”. U mag geen deel meer nemen aan het wegverkeer en de auto mag alleen nog op bijvoorbeeld een trailer of oprij wagen vervoerd worden. Sommige verzekering maatschappijen keren niet meer uit als u schade aan de auto heeft en de APK datum is verlopen of de auto is afgekeurd. Bekijk dit laatste goed in uw eigen verzekeringsvoorwaarden. Het afkeur afmelden is een verplichting in het APK wetboek om te voorkomen dat er toch auto’s deelnemen aan het wegverkeer die toch niet helemaal veilig (kunnen) zijn of niet aan de milieueisen voldoen.
APK afspraak maken
Bij Goedbloed Auto’s bent u verzekerd van een eerlijke en juist APK voor uw auto, volgens de regels van de RDW. Wij bieden u ook nog eens extra services zoals haal en breng service, vervangend vervoer of klaar terwijl u wacht service. Een APK kost bij ons slechts € 29,- inclusief BTW en afmeldkosten of kan zelfs geheel gratis zijn in combinatie met een grote onderhoudsbeurt. U kunt altijd meekijken met ons terwijl wij uw auto keuren of via foto en video verbinding de defecten aan uw auto zien.
Wilt u direct online uw afspraak inplannen? Dat kan hier
Wilt u liever nog meer over de APK bij ons lezen, dat kan op onze speciale APK pagina hier