Bel ons
0111 414951
Stuur een bericht
06 823 112 82

Bedrijfsauto’s in 2025, wat veranderd er allemaal voor uw bedrijf?

Per 1 januari 2025 gaat er ontzettend veel veranderen voor ondernemers die in bestelauto’s of bestelbussen rijden, deze veranderingen zijn ingerijpend te noemen voor u als ondernemer en zullen de markt voor deze type auto’s nog meer onder druk zetten in het aankomende jaar.

Vanaf deze datum vervalt de vrijstelling van BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen) op grijs kenteken auto’s. Hierdoor worden deze auto’s in een klap gemiddeld 20% duurder bij aanschaf.

Ook gaan er per 1 januari 2025 diverse ”zero-emission zones” gelden in diverse steden in Nederland, waardoor u wellicht niet meer deze stad in kunt om uw werk uit te voeren.

In dit artikel leggen wij uw graag alles overzichtelijk uit en geven wij ook wat tips om hier vroegtijdig op in te spelen binnen uw wagenpark. Deze veranderingen bieden namelijk ook kansen waar u als ondernemer op kan inspelen.

Vrijstelling BPM grijs kenteken vervalt

Sinds 2007 bestaat de vrijstelling voor BPM op bestelauto’s met een grijs kenteken. Rijdt u met uw bedrijf in een bestelauto die voldoet aan de grijs kenteken eis? Dan betaalt u geen extra belasting (BPM) op de aanschafprijs. Dit gaat veranderen vanaf 1 januari 2025.

Vanaf deze datum wordt er namelijk ook voor deze type auto’s BPM geheven over de aanschafprijs en dit wordt berekend naar aanleiding van de uitstoot. Hoe hoger de uitstoot, hoe hoger de BPM. Hierdoor worden uw nieuw aan te schaffen bestelauto’s en bussen in een klap 20% duurder.

De vrijstelling van de BPM vervalt omdat de overheid het gebruik van zero-emission voertuigen wil stimuleren. Hiervoor zijn er diverse subsidies in het leven geroepen waar we verder in dit artikel op terug komen.

Zero emission zones in 2025

Niet alleen op het gebied van de BPM worden er ingrijpende wijzigingen verwacht, ook de zero-emission zones gaan gelden in diverse steden in Nederland.

Gemeenten mogen vanaf 1 janurai 2025 een deel van een stad aanwijzen als zero-emission zone waar geen vervuilende bestelbussen of vrachtauto’s mogen rijden. U mag hier dan ook alleen maar in met uw bedrijfsbus als u geen schadelijke stoffen uitstoot. Bekijk hier welke steden hebben aangekondigd een zero-emission zone te gaan hanteren.

Er bestaan echter overgangsregelingen voor bestelauto’s met een EURO normering niet lager dan EURO 5.

  • Bestelauto met EURO 5 motor mag tot 1 januari 2027 de Zero-Emission zones in
  • Bestelauto met EURO 6 motor mag tot 1 januari 2028 de Zero-Emission zones in

Via deze link kunt u gemakkelijk uw kenteken invoeren en bekijken tot wanneer uw auto de Zero-Emission zones in mag.

Verschil met huidige Milieuzones.

Momenteel bestaan er al Miliuezones in bepaalde steden, dit zijn andere regels dan bij de ZE zones die vanaf 1 januari 2025 gaan gelden. In een Milieuzone mogen bepaalde dieselvoertuigen niet in.

Waar liggen uw kansen en mogelijkheden

Uiteraard zijn deze wijzigingen ingrijpend te noemen voor u als ondernemer, daarnaast verwachten wij in 2024 een overhitte bedrijfswagen markt waar een werkelijke run komt om nog voor 1 januari 2025 een bestelauto of bus aan te schaffen en de BPM heffing van 1 januari 2025 te ontlopen.

Door hier vroegtijdig op in te spelen ontloopt u een stijgende prijs en langere levertijden of krappere voorraad bij het autobedrijf. Daarnaast zijn er nu nog diverse subsidies die het mogelijk maken een Zero-Emission bedrijfsauto aan te schaffen:

Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

De SEBA geeft een maximale sudsidie in Euro’s die afhankelijk is van diverse zaken en waar u ook aan een aantal voorwaarden moet voldoen.

Milieu Investerings Aftrek (MIA)

Schaft u een milieuvriendelijke bedrijfsauto aan? Dan kunt u via de MIA regeling een groot gedeelte van de aanschafprijs gebruiken om af te schrijven op uw fiscale winst.

Belangrijk om te weten is dat u eerst de SEBA aanvraagt en dan pas de MIA toepast, bij de hoogte van de MIA wordt namelijk rekening gehouden met de SEBA welke in de aanschafprijs is verrekend.

Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden, bekijk dan deze pagina

In de regelgeving wordt gesproken over voertuigen die geen uitstoot hebben, waaronder niet alleen elektrische auto’s vallen. Wij zien grote ontwikkelingen voor waterstof die nu gaande zijn binnen de automarkt, welke ook als zero-emission voertuig zullen worden aangemerkt. Hoe snel dit zal gaan en wanneer waterstof op grote schaal beschikbaar wordt is echter nog niet duidelijk.

Als specialist in bedrijfswagens staan wij graag voor u klaar!

Wilt u meer informatie hebben of eens praten over welke mogelijkheden er voor uw bedrijf zijn? Wij staan graag voor u klaar met advies, hulp en dienstverlening zodat u niet alleen staat in deze overgang.

Neem contact met ons op en wij komen graag bij u langs om alles door te spreken en op uw verzoek uw wagenpark door te nemen en te bekijken waar uw mogelijkheden en kansen liggen. Door vroegtijdig in te spelen op deze veranderingen zorgen wij ervoor dat u klaar bent voor de toekomst!