Bel ons
0111 414951
Stuur een bericht
06 823 112 82

Motorolie verbruik, hoe komt het en wat kunnen we eraan doen?

Motorolie verbuik is een item dat in de huidige autotechniek steeds vaker voorkomt. Fabrikanten geven inmiddels al een maximaal olie verbruik aan in de documentatie en er zijn diverse oorzaken te vinden.

Heeft u last van overmatig olieverbruik in uw auto? In dit artikel leest u alles over de oorzaken en eventuel oplossingen van deze problemen, of neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Wat is olieverbuik precies?

 

In principe is het smeersysteem van uw auto een gesloten systeem. Buiten het regelmatig verversen van de motorolie zou er bij perfecte omstandigheden geen druppel olie verloren mogen gaan. Echter, in de praktijk is dit principe niet haalbaar. Diverse auto fabrikanten hebben inmiddels een graadmeter om aan te geven wat als overmatig olieverbruik gehanteerd kan worden en wat niet. Soms is dit 1 liter olie op 5.000 gereden kilometers, bij andere fabrikanten pas bij 1 liter olie op 1.000 km. Wij hanteren altijd de voorschriften van de fabrikanten bij onze reparaties, maar ook bij onze adviezen.

 

Uitwendige olie lekkage.

Als motorolie vanuit de motor naar de buitenzijde kan lekken spreken we van uitwendige lekkage. Uitwendige lekkage ontstaat vaak door een onderdeel dat los trilt, een pakking verzadigd is of als er uitwendige beschadigingen aan de motor zitten. Het oplossen van uitwendige lekkage begint bij het opsporen van de oorzaak, vaak door eerst de motor in zijn geheel te reinigen en daarna met diverse proefritten en controles op de brug de oorzaak naar boven te krijgen. Daarna is het nog een kwestie van het lekkende onderdeel vervangen

Inwendige olie lekkage.

We spreken van inwendige lekkage of inwendig olieverbruik als de olie niet naar buiten gedreven wordt, maar binnen in de motor verbuikt wordt. De oorzaak hiervan is vaak complexer dan bij uitwendige lekkage waardoor de oplossing ook duurder is.

Oorzaken van inwendige olie lekkage.

Olie verbuik in de motor kan door diverse zaken veroorzaakt worden, het begint allemaal met vervuling in de motor. Diverse bekende oorzaken van deze vervuiling zijn verstopte oliekanalen in de cilinderkop of zuigerveren, lekkende klepseals, vastzittende olieschraapveren op de zuiger of inwendige beschadigingen in de cilinderwand. Vaak ontstaat er door deze problemen een zuigende werking in het oliecarter of in de kanaaltjes waardoor de olie in de verbrandingskamer komt en verbandt.

Vaak zijn deze oorzaken direct terug te koppelen aan de aanpassingen die aan de motor gedaan moeten worden om de uitstoot te verminderen, zoals een andere samenstelling van de brandstoffen of mechanische samenstelling van de motor. Het terugbrengen van de uitstoot heeft helaas dus ook neveneffecten.

Vaak wordt er vanuit de fabrikanten geadviseerd, als er inwendig meer olie verbuikt wordt dat door hen als maximaal verbruik is aangegeven, een nieuwe motor te plaatsen of een algehele motor revisie toe te passen. De kosten hiervoor zijn aanzienlijk, aangezien het gehele aandrijfgedeelte van uw auto vervangen wordt. Uiteindelijk is dit ook de allerbeste oplossing, echter hebben wij ervaring met een andere oplossing, die minder arbeidsintensief is en dus ook prijstechnisch aantrekkelijker.

Inwendig olieverbruik terugdringen met een motor flush.

 

Onlangs zijn wij gestart met diverse auto’s te ”flushen” om inwendig olieverbruik terug te dringen en de resultaten hiervan zijn zeer positief! Bij het flushen van de motor wordt er een middel aan de motorolie toegevoegd welke de verstopte oliekanalen vrijmaakt, vuil rond zuigerveren oplost en afvoert en de cilindervulling en compressiedruk stabiliseert.

Er zijn diverse flush middelen en methodes op de markt, echter hebben ze niet allemaal dezelfde werking. De goedkoopste variant is een motorflush behandeling die ongeveer een kwartier duurt; De flush wordt toegevoegd en de motor warmgedraaid, de olie wordt afgetapt en de motor wordt met nieuwe olie gevuld waarna er vrijwel direct resultaat te merken is in het verminderen van het olie verbruik. Helaas duurt dit resultaat niet al te lang.

Bij een goede flush behandeling wordt na het daadwerkelijke flushen en het vervangen van de olie en het oliefilter, alle oliezeefjes gereinigd en worden er een aantal toevoegingen aan de nieuwe olie toegevoegd. Deze toevoegingen zijn zelfs belangrijker dan de flush zelf en zorgen ervoor dat alle kwetsbare delen beschermd worden tegen nieuwe vervuiling.

Kiest u bij ons voor een algehele motorflush om het olieverbruik terug te dringen, dan zullen wij altijd de juiste en uitgebreide flush methode uitvoeren. Dit kunnen wij ook uitvoeren bij de motoren met een zogenaamde natte distributieriem waar de distributieriem in de olie draait.

De resultaten zijn zeer positief, vaak wordt er na enkele duizenden kilometers een behoorlijke terugdringing van olieverbruik gerealiseerd. Door de flush meerdere keren over een langere periode toe te passen blijft de motor schoon en beschermd tegen de vervuiling en behoudt u een veel beter en gunstiger olie verbruik.

Soms is de motor echter zodanig beschadigd dat ook een motorflush geen uitkomst meer biedt en een nieuwe motor of motorrevisie de enige oplossing blijkt. Het is dus helaas niet altijd zo dat een motorflush een resultaat geeft tegen olieverbruik, echter gezien de hoge kosten voor het vervangen van een motor is deze minder dure behandeling zeker het proberen waard.

Het is dus zaak om op tijd in te grijpen met een motorflush wilt u de gewenste resultaten behalen, bij motorolieverbruik.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van uw auto? Vul dan ons contact formulier in en wij nemen contact met u op om alles door te spreken. Er is al een motorflush behandeling bij ons v.a. € 259,- all-in afhankelijk van de hoeveelheid olie in de motor.

 

 

Contactformulier

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.