Bel ons
0111 414951
Stuur een bericht
06 823 112 82

Originele, fabrieks- of after-market onderdelen. Hoe zit dat precies?

Originele, fabrieks- of after-market onderdelen. Hoe zit dat precies?

Als uw auto onderhoud of een reparatie nodig heeft, gaan er in de meeste gevallen ook onderdelen in. Maar welke onderdelen zijn beschikbaar en waar doet u goed aan? Wat mag wel en niet m.b.t. eventueel garantiebehoud en wat is gewoon het beste voor mijn auto zodat hij nog jaren meekan? Wij leggen het u graag uit.

OE, OEM of after-market.

Om te begrijpen wat goed voor uw auto is, is het belangrijk te weten wat deze drie type onderdelen precies inhouden.

Original Equipment (OE) onderdelen zijn onderdelen die zijn geproduceerd door een bedrijf dat onderdelen produceert in opdracht van de fabrikant. Deze onderdelen worden vaak als ”originele” onderdelen aangemerkt omdat de producent het onderdeel maakt met een logo van de autofabrikant erop. (Een Mercedes of Citroën filter bijvoorbeeld) Alleen de productie van het onderdeel wordt dus door de autofabrikant uitbesteed en deze voldoen altijd aan de specificaties van de fabrikant.

Original Equipment Manufacturer (OEM) onderdelen zijn onderdelen die worden bedacht en geproduceerd voor specifieke merken en modellen, waarbij de producent zelf zorgt dat deze voldoen aan de specificaties van de autofabrikant en wordt ”pasklaar” geproduceerd voor dat type auto en heeft dit onderdeel ook de goedkeuring van de betreffende autofabrikant voor deze auto. Deze onderdelen hebben vaak dezelfde kwaliteit als de OE onderdelen, soms is het zelfs zo dat een OEM producent (bijvoorbeeld Purflux of Bosch) hetzelfde filter maken voor de autofabrikant met de originele stempels erop als een eigen filter die als OEM verkocht wordt.

Independent AfterMarket (IAM) onderdelen zijn onderdelen die niet in opdracht van de autofabrikant en ook niet met de exacte specificaties van de autofabrikant worden geproduceerd, maar worden nagemaakt. In de volksmond wordt er weleens over imitatie onderdelen gesproken bij IAM onderdelen, omdat de pasvorm wat anders is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenstaande afbeelding een voorbeeld van een OE onderdeel en een OEM onderdeel voor een Citroën. Enige verschil is de naam op het filter.

Wat is uw beste keuze?

Dat ligt geheel aan uw wensen en verwachtingen, vaak worden bij de merkdealers OE onderdelen gemonteerd, bij een universeel autobedrijf zal er eerder OEM of soms AfterMarket gemonteerd worden. Het OEM onderdeel is van dezelfde kwaliteit en pasvorm als het OE onderdeel maar wel een stuk voordeliger in prijs. AfterMarket is vaak wel minder van kwaliteit en pasvorm, maar weer nog voordeliger in prijs. Bedenk dus goed wat u wilt voor uw auto en wat voor verwachtingen u mag hebben van het onderdeel als de prijs extreem laag is zoals bij AfterMarket.

OEM onderdelen zijn inmiddels een van de meest verkochte onderdelen in het autobedrijf, vanwege de eerder genoemde voordelen. Bij heel jonge auto’s in de fabrieksgarantie wordt nog wel eens gekozen voor OE onderdelen op wens van de klant. Bekende OEM onderdelen fabrikanten zijn Bosch, Brembo, Purflux en Bosal.

Hoe zit het met de garantie?

Bij onderhoud of reparatie van uw auto binnen de fabrieksgarantie kunt u gewoon terecht bij het ons universele autobedrijf. De auto fabrikant schrijft immers voor dat de auto onderhouden moet worden naar de voorschriften die zij opstellen. Indien het onderhoud op deze wijze gevolgd wordt blijft uw fabrieksgarantie behouden.

Onze monteurs hebben de beschikking over de nodige werkplaatsdocumentatie van ieder merk en type auto, zodat u bij ons gegarandeerd bent van het onderhoud naar voorschriften van de fabrikant van uw auto.

Op de onderdelen zelf zit in het geval van OE of OEM onderdelen altijd garantie, dat kan een jaar maar ook zelfs twee jaar zijn. Mocht het onderdeel dus defect gaan zonder oorzaak van buitenaf dan ontvangt u op het onderdeel garantie van de leverancier, wijzelf geven daarbij nog eens altijd een jaar garantie op de montage van het onderdeel.

Bewuste keuze.

Doordat wij officieel gecertificeerd zijn door de stichting ”duurzaam repareren” stellen wij eisen aan onze leveranciers als het gaat om het milieu. Denk hierbij aan de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die gebruikt mag worden of het combineren van bezorgroutes met andere collega autobedrijven of eerdere bestellingen van onszelf. Een kleine bijdrage die wij samen met hun kunnen toevoegen aan het verbeteren van onze wereld!

Advies nodig?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wilt u meer advies over de beste keuze voor uw auto? Neem contact met ons op en een van onze medewerkers neemt graag de tijd u te woord te staan!

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden om uw auto op perfecte wijze te onderhouden? Bekijk dan onze onderhoud pagina.