Een gebruikte auto aanschaffen kan een hele opgave zijn, terwijl het juist een feest moet zijn als u uw nieuwe bolide gaat uitkiezen. Er is veel te koop op de markt en op internet worden auto’s nog vaak aangeboden met verschillende zekerheden en aflever opties. Met deze tips van Goedbloed Auto’s vindt u wellicht sneller uw weg in de lijst met aangeboden auto’s in Nederland.

Rijklaar prijzen

Op 1 november 2016 werd het verplicht voor autobedrijven en handelaren van nieuwe en gebruikte auto’s om te adverteren met de prijs ”inclusief alle kosten die nodig zijn om de auto rijklaar op de weg te krijgen.” Dit houdt in dat de auto’s dus (zoals in de volksmond genoemd) ”rijklaar” geprijsd moeten zijn.

Echter, worden er door sommige bedrijven andere wegen gevonden om de auto zo goedkoop mogelijk op internet te prijzen. Er worden namelijk auto’s aangeboden inclusief een geldende APK (dit kan feitelijk dus nog tot 1 dag na de aflevering zijn) en inclusief de wettelijke kosten voor het te naam stellen van de auto. Feitelijk gezien is de prijs dan ”inclusief alle nodige kosten om de auto rijklaar op de weg te krijgen” , maar er ontbreken nog zaken zoals een onderhoudsbeurt, nieuwe APK, garantie en het poetsen waarvoor extra kosten (enkele honderden Euros) gerekend worden. Op deze wijze klopt het prijsvergelijk dat u wellicht aan het maken bent met andere auto’s niet meer, aangezien de ene auto completer wordt geoffreerd dan de andere.

Tip.
Let er goed op dat in de advertentie of de offerte een prijs aangeboden wordt inclusief het geheel rijklaar maken van de auto. Inclusief een onderhoudsbeurt, nieuwe APK, garantie etc. Dit bespaart u kosten die achteraf na de aflevering gemaakt moeten worden.

Garantie

Niet alle auto’s worden aangeboden met garantie. Sommige autobedrijven of handelaren kiezen ervoor om een extra kostenpost te berekenen voor een aantal maanden of jaren garantie. De BOVAG is een overkoepelende brancheorganisatie die consumenten ondersteund en geldt als keurmerk voor de klanten van de aangesloten autobedrijven. Autobedrijven aangesloten bij de BOVAG zijn verplicht om bij een verkoop van een auto met een verkoopprijs boven de € 4.500,- minimaal 6 maanden BOVAG garantie te geven. (Dit mag echter wel tegen een meerprijs gebeuren) de BOVAG garantie zorgt ervoor dat u beschermd bent tegen verborgen gebreken die aan de auto zitten die op het moment van afleveren niet zichtbaar of merkbaar zijn. Als voorbeeld een versnellingsbak die na 2 maanden rijden defect gaat, dit valt onder de BOVAG garantie en mag u als consument geen kosten opleveren. Alleen als aantoonbaar is dat het defect komt door nalatigheid van de bestuurder of dat het een onderhoud of slijtage deel betreft (Banden of remblokken) valt het niet onder de BOVAG garantie. Sommige auto’s worden aangeboden met een garantieverzekering waarbij andere voorwaarden gelden.

Tip.
 Koop uw auto altijd inclusief garantie, zodat u er op terug kunt vallen als er gebreken aan de auto blijken te zijn. Vraag ook specifiek naar de voorwaarden van de garantie die aangeboden wordt.

Let op! Auto’s met een verkoopprijs onder de € 4.500,- worden vaak zonder garantie verkocht, gezien de leeftijd en kilometerstand van de auto. Andere zekerheden kunnen ervoor zorgen dat u ook bij een kleiner budget een kwalitatief goede auto aanschaft, zoals de onderhoudshistorie en het tellerrapport.

Onderhoudshistorie

Iedere auto heeft onderhoud nodig, er kunnen echter grote verschillen zitten in de wijze waarop de auto is onderhouden. Heeft de vorige eigenaar alleen olie en olie filter jaarlijks verwisseld of een complete onderhoudsbeurt uit laten voeren? Zijn er grote reparaties uitgevoerd aan de auto waar u bij aanschaf van uw volgende auto de komende jaren dan waarschijnlijk niet meer mee geconfronteerd wordt? De onderhoudsboekjes zijn een mooi middel om in de auto te zien hoe de auto onderhouden is, de onderhoudsboekjes worden door het autobedrijf namelijk afgestempeld na een onderhoudsbeurt en er worden vaak de uitgevoerde werkzaamheden bij geschreven.

Tip.
Zoek de onderhoudsboekjes in de auto op (vaak in het dashboardkastje) of vraag ernaar bij de verkopende partij. Een andere manier van onderhoudshistorie aantonen zijn facturen die betaald zijn waarbij gespecificeerd alle werkzaamheden op staan of het digitaal laten registreren van het onderhoud bij de fabrikant.

Teller rapport

Vroeger was de stichting NAP (nationale autopas) een bekend keurmerk als u een auto aankocht. Inmiddels is het officieel per wet strafbaar om kilometerstanden van auto’s terug te draaien waardoor de auto dus meer waard wordt door de lagere kilometerstand op de teller dan er daadwerkelijk mee gereden is. Doordat het per wet nu officieel strafbaar is heeft de RDW (Rijksdienst van het wegverkeer) deze taken volledig overgenomen en het teller rapport geïntroduceerd. Autobedrijven in Nederland zijn nu verplicht om bij iedere reparatie, APK of kentekenregistratie de kilometerstand door te geven welke worden opgeslagen in een specifiek teller rapport per auto. Op dit rapport staat een ”logische” of een ”onlogische” verklaring van de kilometerstand afhankelijk van de ingevoerde kilometers.

Tip.
Vraag bij de verkopende partij om het teller rapport en let op de ”logische” verklaring hierop. Dit is 100% waterdicht en garandeert een echte kilometerstand.

NB. Auto’s die uit het buitenland geïmporteerd zijn krijgen de status ”geen oordeel” op het teller rapport doordat de kilometerhistorie vanuit het buitenland niet in de Nederlandse bestanden worden opgeslagen. Bij deze auto’s is het heel belangrijk dat u goed in de onderhoudsboekjes controleert of de oplopende kilometerstand logisch is, hoewel het bij deze auto’s nooit voor 100% in te dekken is dat de kilometerstand juist is.

Status check

Iedere auto heeft een registratie bij de RDW. Hier wordt onder andere geregistreerd of de auto een verbod voor het rijden op de weg heeft doordat de auto een niet afgewikkelde grote schade heeft of dat er zodanige aanpassingen zijn gedaan aan het voertuig die eerst door de RDW goedgekeurd moeten worden. U vindt er ook zaken zoals de registratie van de tellerstand en of er nog fabrieksmatige terugroepacties op de auto zitten. Stuk voor stuk zaken die u graag zou willen weten als u een gebruikte auto aanschaft.

Tip.
Ga naar https://ovi.rdw.nl/ en voer het kenteken van de auto in, alle informatie kunt u nu online rustig teruglezen en is geheel gratis toegankelijk.

Nog even dit

Onze laatste tip is dat u vooral van de feiten die er zijn m.b.t. de verkoopwaarde van de door u gewenste auto uit moet gaan. Zo zijn er websites die u vertellen wat uw auto volgens hun waard is, terwijl ze de auto er niet voor terug willen kopen. Of ze geven aan wat de aangeschafte auto volgens hun maximaal mag kosten zonder dat ze een auto hebben staan die ze u kunnen aanbieden. Ga dus vooral uit van uw eigen gevoel bij een verkopende partij en bekijk de feiten die er zijn m.b.t. de zekerheden van de auto, de marktwaarde van uw inruilauto of de auto die u wilt aanschaffen. Dit kunt u tegenwoordig vrij gemakkelijk op internet vinden op de verschillende auto websites waar auto’s op aangeboden worden, let dan vooral op de tips die wij hierboven hebben beschreven waarmee juiste prijs bij de juiste auto gezocht kan worden.

Heeft u vragen over het aanschaffen van uw volgende auto? Neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, wij helpen u dan graag verder.